För många personer med ett behov av assistans kan det kännas tryggt med en nära anhörig som assistent. Det är en familjemedlem eller annan släkting som får i uppdrag att sköta om det stöd och den service som man är berättigad till genom LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Vad gör en anhörigassistent?
En anhörigassistent har samma funktion som en personlig assistent. Skillnaden är den relation brukaren och assistenten har. Om en förälder, syskon, barn eller en annan släkting till brukaren får funktionen som personlig assistent så kallas det anhörigassistans. Som anhörig kan man ta hjälp av en assistansanordnare, exempelvis oss på LSS Assistans, för att få hjälp med allt praktiskt kring tjänsten.
Anhörigassistansen innebär sedan att brukaren får stöd och/eller service i vardagen. Det kan vara stöd och hjälp med vardagsbestyr i hemmet eller utanför hemmet. Hur många timmar man får assistans beror på hur behovet ser ut. Det fyller man i när man gör ansökan till Försäkringskassan eller kommunen om att få rätt till personlig assistans. I hemmet kan det handla om att hjälpa till med påklädning, klä av, den personliga hygienen, matlagning, förflyttning, telefonsamtal och så vidare. Utanför hemmet kan den personliga assistansen se väldigt olika ut. Man kan åka på läkar- och tandläkarbesök, åka och handla, motionera eller utöva fritidsintressen som bad, ridning och så vidare. Anhörigassistentens funktion är att vara ett stöd så personen kan få ett så självständigt och fritt liv som möjligt, och utifrån sina förutsättningar få forma sitt liv efter egna önskemål.